Allereerst, is witloof in origine een wintergroente. Hydrocultuur witloof heb je het hele jaar door omdat dit in een geforceerde omgeving groeit, grondwitloof kan je enkel kopen in de herfst en de winter. Wij volgen de natuur en hebben haar koude temperaturen nodig.
De smaak van grondwitloof is zoeter, alsook is het harde (bittere en minder aangename gedeelte van de groente) veel kleiner of zelfs onbestaande.
In 2019 begon Tom Van Bael uit Haacht met de teelt van ambachtelijk grondwitloof. Aangezien het een bijzonder arbeidsintensieve teelt is, daalt het aantal grondwitloofboeren constant. Het is daarom belangrijk voor het voortbestaan van dit immatriëel erfgoed dat er jonge boeren met deze teelt beginnen.
Tom
Ik woon al mijn hele leven in de streek van het grondwitloof. Ik zag rond me deze mooie en speciale teelt. Na mijn studies ben ik als tuinaannemer begonnen. In 2019 heb ik de stap gewaagd om zelf met grondwitloof te beginnen. "
Copyright © Alle rechten voorbehouden