Wat maakt ons grondwitloof anders dan witloof van watercultuur?


Allereerst, is witloof in origine een wintergroente. Hydrocultuur witloof heb je het hele jaar door omdat dit in een geforceerde omgeving groeit, grondwitloof kan je enkel kopen in de herfst en de winter. Wij volgen de natuur en hebben haar koude temperaturen nodig.

De smaak van grondwitloof is zoeter, alsook is het harde (bittere en minder aangename gedeelte van de groente) veel kleiner of zelfs onbestaande.


Wie zijn wij?


In 2019 begon Tom Van Bael uit Haacht, naar het voorbeeld van zijn grootouders, met de teelt van ambachtelijk grondwitloof. Aangezien het een bijzonder arbeidsintensieve teelt is, daalt het aantal grondwitloofboeren constant. Het is daarom belangrijk voor het voortbestaan van dit immatriëel erfgoed  dat er jonge boeren met deze teelt beginnen.

Tom

"Van kindsbeen af zit ik al in het grondwitloof. Mijn grootouders zijn hun hele leven grondwitloofboeren geweest. Eerst ben ik als zelfstandig tuinaannemer begonnen maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus ben ik in 2019 zelf ook als grondwitloofboer begonnen."

Klara

"Als stadsmeisje wist ik absoluut niets over de teelt van grondwitloof. Toen ik Tom leerde kennen, ging er een nieuwe wereld voor me open. Nu help ik hem waar ik kan. Het is een heel fijne maar wel zware tijdsbesteding. " 

Grondwitloof Van Bael

Informatie?